06 okt 2017

Als je erover nadenkt is een gebrek aan inspiratie één van de grootste struikelblokken van je dag. Stel je voor dat je een inspiratieloze dag hebt. Je wordt wakker en je weet niet wat je moet ontbijten, je weet niet wat je aan moet en met welke shampoo je je haren moet wassen. Je weet niet of je de auto pakt of gaat fietsen. Je hebt geen idee of het überhaupt een goed idee is om te werken op zo’n inspiratieloze dag. Verzin dan maar eens een flitsende nieuwe huisstijl voor een klant. Een briljante inhaker op social media, waar je zelfs  Angela Merkel plat van het lachen mee krijgt. Of een jaw-dropping marketingcampagne waar Steve Jobs nog verlegen van wordt.  Dat kan dus niet.

Hoe doe je dat dan, als grafisch ontwerper of social media specialist? Van mijn part als ontwerper van hondenkleding, of verzinner van de nieuwste burger bij de Mc Donalds. Het winnende concept , de eerste adrealine shot als je weet dat je een goed idee heb, blijft soms uit.. That sucks!

 

Wat helpt:

Probeer eens je hele gedachtegang om te gooien. Maak jezelf wankel. Bibber van angst voor het onbekende. Voel je lijf protesteren van onzekerheid. Wat? Ja. Vaste patronen, denkwijzen, manier van ontwikkelen en concepten komen vaak voor het plekje in je hersens die jou het meeste zelfvertrouwen geeft. Inspiratie is een verzameling van herinneringen, diep opgeslagen in je onderbewuste. Het vat van bekende ideeën, jeugdherinneringen, de prenten die je moeder mooi vond, een boek wat je ooit las, de kleur van het logo die je favoriete ijscokar had. Ergens is je wijs gemaakt dat blauw een zakelijke kleur is, de kleur van vertrouwen. Daar is niets mis mee. De mooiste boeken worden geschreven over jeugdherinneringen en banken gebruiken al jaren de kleur blauw. Maar soms houdt dit nieuwe inspiratie tegen. Je hebt het al gezien, gehoord en bedacht.

Probeer jezelf constant uit te dagen tot het doen van nieuwe ervaringen. Ontmoet nieuwe mensen en probeer een dag totaal andere routes. Kijk naar boven tijdens het lopen. Zoek niet naar wat je wilt vinden op Google, maar typ eens het eerste woord in dat in je opkomt. Schrijf in 1 zin de denkwijze van je klant op en verzin hier materialen, kleuren, muziek bij wat hierbij zou passen. Je zal merken dat je verder komt!

FacebookTwitterLinkedIn